Granskning av Integritetsmyndighetens ärendeförteckning
Justitiekanslerns beslut
Justitiekanslern riktar kritik mot Integritetsskyddsmyndigheten för långsam handläggning av ärenden om klagomål avseende personuppgiftsbehandling.
Ärendet
Vid de senaste årens granskningar av Integritetsskyddsmyndighetens (IMY) ärendeförteckningar har Justitiekanslern kunnat konstatera återkommande brister vad gäller myndighetens handläggningstider. Dessa har främst bestått i att handläggningstiderna i ärenden som gäller klagomål avseende personuppgiftsbehandling är långa samt att det förekommer betydande perioder av inaktivitet i många av de ärendena. Granskningen av såväl 2023 som 2022 års ärendeförteckningar avslutades därför med påpekanden från Justitiekanslern i nyss nämnda avseenden (dnr 2024/387 respektive 2023/304).
IMY har med anledning av föregående års påpekanden och på frågor från Justitiekanslern sammanfattningsvis lämnat följande kompletterande uppgifter avseende 2024 års ärendeförteckning.
Riksdagens ombudsmän (JO) har i två ärenden relativt nyligen kritiserat myndigheten för bl.a. långsam handläggning av klagomålsärenden. Med anledning av den befogade kritik som JO framför i sitt senaste beslut kommer ett GD-uppdrag att beslutas i närtid. Uppdraget ger berörda verksamhetschefer i uppdrag att ta fram en handlingsplan och vidta åtgärder som säkerställer att IMY:s ärendehandläggning uppfyller förvaltningslagens och dataskyddsförordningens krav på en effektiv och aktiv handläggning samt att förvaltningslagens krav på service följs. Vidare har ett arbete med omorganisation av IMY:s operativa verksamhet påbörjats under våren. Beslut om den nya organisationsstrukturen förväntas fattas i slutet av april. IMY:s förhoppning är att den nya strukturen kan bidra till mer effektivitet i ärendehandläggningen. Att komma till rätta med de långa handläggningstiderna är således en prioriterad fråga och det arbetet har intensifierats sedan JO:s senaste beslut.
Justitiekanslerns bedömning
Granskningen av ärendeförteckningar är en viktig del av Justitiekanslerns tillsynsverksamhet. Den syftar till att kontrollera att myndigheterna på ett effektivt och rättssäkert sätt hanterar sina ärenden. Ett ärende ska härvid handläggas så enkelt, snabbt och kostnadseffektivt som möjligt utan att rättssäkerheten eftersätts (se 9 § första stycket förvaltningslagen, 2017:900). Det går visserligen inte att generellt säga vad som är godtagbar handläggningstid i ett ärende. En fullständig passivitet från myndighetens sida är dock i princip aldrig acceptabel, liksom en längre tids frånvaro av åtgärder som på ett effektivt sätt driver handläggningen framåt (se prop. 2016/17:180 s. 106, samt även t.ex. JO 2021/22 s. 605).
Vid granskningen av den nu aktuella ärendeförteckningen har Justitiekanslern kunnat konstatera att de tidigare påtalade bristerna kvarstår. Det betyder alltså att handläggningstiderna för klagomål avseende behandling av personuppgifter är långa samt att det förekommer betydande perioder av inaktivitet i många av de ärendena. Det kan visserligen tänkas att handläggningen i vissa klagomålsärenden drar ut på tiden, t.ex. på grund av att det kan röra sig om gränsöverskridande förfaranden. Med beaktande av den stora andel ärenden som präglas av de anmärkta bristerna framstår emellertid problemet som närmast strukturellt. I sammanhanget kan noteras att vad som framgår av JO:s kritikbeslut den 10 mars 2025 i dnr 7877-2024 respektive den 17 november 2023 i dnr 8006-2022 bekräftar den bild av IMY:s alltför långa handläggningstider som framträtt vid den nu aktuella granskningen.
Justitiekanslern ser positivt på de åtgärder som IMY har vidtagit med anledning av de senaste årens granskningar och det arbete som pågår för att komma till rätta med problemen. Med hänsyn till att bristerna, trots tidigare påpekanden, kvarstår kan myndigheten emellertid inte undgå kritik.
Med detta beslut avslutas granskningen av 2024 års ärendeförteckning. Utifrån de brister som identifierats, kommer Justitiekanslern att vid nästa års granskning följa upp handläggningstiderna för ärenden som avser klagomål beträffande personuppgiftsbehandling med särskild omsorg. IMY bör därför, i samband med att ärendeförteckningen ges in, redogöra för de åtgärder som har genomförts i detta avseende och för resultatet av dessa.